Başkent EDAŞ’tan Batı Karadeniz’de 3,5 milyar liralık yatırım hedefi
İSTANBUL, (DHA) - Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’de hizmet verdiği 4 ildeki enerji nakil hattı yenileme ve yeni hat tesis etme projelerinde yaklaşık 3,5 milyar liralık yatırıma ulaşmayı hedefliyor. Şirket bu kapsamda 2023 yılı sonuna kadar Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak’ta 831 milyon, 2025 yılı sonuna kadar ise yaklaşık 3,5 milyar liralık yatırıma ulaşmayı planlıyor.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (Başkent EDAŞ) engebeli ve dağlık yapısıyla yeni enerji hattı yapımının zor olduğu Batı Karadeniz’de devreye aldığı projeleriyle yatırımlarını sürdürdüğünü duyurdu. Şirket bu kapsamda bölgedeki enerji arz güvenliği için kritik öneme sahip enerji nakil hatlarını yenilemeye ve ring amaçlı yeni enerji nakil hatları tesis etmeye devam ediyor.
YENİ HAT UZUNLUĞU TÜRKİYE’NİN KARA SINIRLARINA DENK
Bu kapsamda 2025 sonu itibariyle 2 bin 550 kilometrelik güzergâhta nakil hattı tesis etmeyi planlayan Başkent EDAŞ, söz konusu güzergâhın 2023 sonu itibariyle 792 km kısmını tamamlayacağını açıkladı.
Şirket hayata geçireceği toplam nakil hattı yatırımlarının bin 218 kilometresini Kastamonu’da, 582 kilometresini Zonguldak’ta, 421 kilometresini Karabük’te ve 329 kilometresini de Bartın’da tesis edecek.
Böylece Başkent EDAŞ, 2 bin 753 kilometrelik Türkiye kara sınırına yakın uzunluktaki 2 bin 550 kilometrelik yeni enerji nakil hattı yapmış veya mevcut hatları yenilemiş olacak.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN 2’NCİ ŞEBEKESİ
Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’de hizmet verdiği illere ek olarak Çankırı ve Kırıkkale ile ismini aldığı ve bu sene Başkent oluşunun 100’üncü yılı kutlanan Ankara’da hizmet veriyor.
2022 sonu itibariyle bu 7 ilde 136 bin 18 kilometrelik bir hattın işletilmesinden sorumlu şirketin hatlarının 99 bin 322 kilometresi havai, 36 bin 696 kilometresi ise yer altı hatlarından oluşuyor.
Şirketten edinilen bilgilere göre Başkent EDAŞ, yer altına aldığı hatlarıyla Türkiye’nin en uzun 2’nci yer altı dağıtım hattı şebekesine sahip şirketi konumuna erişirken, hizmet verdiği 4 milyon 523 bin 134 kişiyle şirket tüketici sayısı ve hizmet verilen hat uzunluğu gibi alanlarda da yine Türkiye’deki en büyük 2’nci şirket durumunda yer alıyor.
Öte yandan Türkiye’deki en çok yatırım yapan dağıtım şirketleri arasında son yıllarda ilk sıralarda yer alan şirket, 2020 yılında 1 milyar 692,4 milyon lira seviyesindeki yatırımını 2021 yılında 2 milyar 126,4 milyon liraya, 2022 yılında ise 2 milyar 100 milyon liraya yükseltmişti.
Benzer Haberler
Pegasus, yurt dışı ve KKTC uçuş paketlerini yeniledi
Rapor: Asgari ücretlinin ortalama bir konuta sahip olması için 17 yıl gerekiyor
UND Başkanı Aras: Biz hizmet ihraç ediyoruz
Gıda güvenliği ve israfına yönelik Gıda Bankacılığı Zirvesi gerçekleştirildi
Vepara ve AustriaCard Türkiye’den ön ödemeli kartlar alanında iş birliği
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras oldu
DeFacto, Kazakistan’daki mağaza sayısını 36’ya yükseltti
TCMB Başkanı Karahan: Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız